3/5/15

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή;


Αν είσαι "καμικάζι" αυτοπυρπολείσαι ευκολότερα και ανέξοδα.

Κυνισμός? Κι όμως. Η ανθρώπινη ζωή έχει αξία με .. διαβαθμίσεις.


"Ένα δυάρι με κουζίνα το πολύ" θα ‘λεγε η Πρωτοψάλτη, αναφερόμενη στον μέσο Έλληνα. Ίσως σωστό, ίσως λίγο, ίσως και πολύ. Ανάλογα την εποχή και τα .. χαράτσια της.
 

Οι πολυπράγμονες αμερικάνοι δεν άντεχαν στην ιδέα να μην βάλουν στη ζυγαριά την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούσαν να μην την κοστολογήσουν με μαθηματικούς τύπους και περίπλοκους αλγόριθμους. Και το κατάφεραν:

"Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος υπολόγισε πριν από δέκα χρόνια την τιμή της ανθρώπινης ζωής σε 6,1 εκατομμύρια δολάρια. Προσπαθούσε τότε να αποφασίσει σε ποιο βαθμό πρέπει να αφαιρεθεί το αρσενικό από το πόσιμο νερό. Από τη μια πλευρά, το αρσενικό προκαλεί διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Από την άλλη, η μείωση της περιεκτικότητάς του στο νερό γίνεται πιο ακριβή όσο η περιεκτικότητα αυτή πλησιάζει στο μηδέν. Πόσα δολάρια λοιπόν πρέπει να δαπανηθούν για να σωθεί μια «στατιστική ζωή»; H απάντηση, είπαν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας, εξαρτάται από το πόσο κοστίζει αυτή η ζωή. Έψαξαν λοιπόν και βρήκαν τους μισθούς που παίρνουν εργαζόμενοι υψηλού κινδύνου, όπως οι μεταλλωρύχοι. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αυτοί παίρνουν μπόνους 61 δολαρίων τον χρόνο όταν αντιμετωπίζουν μια επιπλέον πιθανότητα 1 προς 100.000 να πεθάνουν σε ατύχημα. Άρα, η τιμή της ζωής τους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του 61 με το 100.000, δηλαδή 6,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2012, η Υπηρεσία αναθεώρησε την τιμή της ανθρώπινης ζωής προς τα κάτω, τοποθετώντας τη στα 3,7 εκατομμύρια δολάρια. Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών πάλι, σε μια προσπάθεια να αποφασίσει τι επισκευές που αξίζει να γίνουν στους δρόμους, έφτασε στον αριθμό των 3 εκατομμυρίων. M' άλλα λόγια, το να χάσεις τη ζωή σου σε τροχαίο είναι λιγότερο δυσάρεστο από το να πάθεις καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή δίνει και μία έρευνα της OxFam. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι στο Ιράκ αυτή τη στιγμή το κόστος αφαίρεσης μιας ζωής αποτιμάται στα 4,4 δολάρια, όσο δηλαδή κοστίζει η αγορά 12 φυσιγγίων ενός αυτομάτου όπλου τύπου καλάσνικοφ.
Και τώρα δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή στο Λίβανο?

Και μετά να προεκτείνω -αφελώς- στην Ευρώπη?

Στην Ελλάδα? Η δική μου ζωή πόσο αξίζει? Η δική σου? Του καθενός?

Ποιός αλγόριθμος την κοστολόγησε?

 Ποιοί «φωστήρες» μετράνε τους ανθρώπους με νούμερα? Νοιώθουν καλύτερα έτσι? ….


ΠΗΓΗ :ekriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...