3/3/15

Σκάνδαλο πολλών κυβικών; Φέσι 2,8 εκ. € για τη Φόρμουλα1 σε ΔΤ-ΝΕΡΙΤ από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χωρίς το προϊόν!


 









Πως θα σας φαινόταν εάν ένα δημόσιο κανάλι με καθεστώς ΑΕ αγόραζε τα τηλεοπτικά δικαιώματα 2 ετών για την μετάδοση της «Φόρμουλα 1», ύψους 2.850.000 ευρώ, στη συνέχεια, ο σταθμός έκλεινε με απόφαση της κυβέρνησης και το χρέος για την «F – 1», αντί να διευθετηθεί ανάμεσα στον εκκαθαριστή της Ανώνυμης Εταιρίας και τον πωλητή των δικαιωμάτων μεταφερόταν στο ελληνικό Δημόσιο και, μετέπειτα, σε ένα νέο -κρατικού χαρακτήρα- τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς κανένα διαγωνισμό;


Στο παράδοξο αυτό προσθέστε ότι, το νέο, κρατικού ενδιαφέροντος κανάλι, δεν μεταδίδει 2 αγώνες από το πρωτάθλημα (!) καθώς μέχρι τη σύστασή του (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το πράττει ο Alpha) υπήρχε κενό. Η σεζόν κλείνει στη ΔΤ και τους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν 2014 αναλαμβάνει ένας ιδιωτικός σταθμός, χωρίς κανένας να γνωρίζει με ποιο τρόπο τελικά κατέληξαν εκεί τα δικαιώματα! Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται στη συνέχεια δεν αποκλείουν «μαγειρέματα» που αποπνέουν «οσμή σκανδάλου» πολλών κυβικών…
 
Η ιστορία, φυσικά, δεν είναι υποθετική. Είναι πραγματική και άρχισε να λαμβάνει χώρα την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών δηλαδή των μνημονιακών κομμάτων των οποίων οι ηγεσίες δεσμεύτηκαν για διαφάνεια και εκσυγχρονισμό του Κράτους επιβεβαιώνοντας, μέσα και από αυτό το γεγονός, ότι απέτυχαν και, ίσως, όχι άθελα τους, αλλά προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Η «αρχή του νήματος» βρίσκεται στο Μάρτη του 2013. Περίπου 4 μήνες πριν το «μαύρο» στην ΕΡΤ, με απόφαση της τότε διοίκησης του καναλιού, υπογράφεται η εξαγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης της «Φόρμουλα Ενα» για μια διετία. Η συμφωνία της 14ης Μαρτίου του 2013 περιλαμβάνει την καταβολή 250.000 ευρώ «ζεστού χρήματος» καθώς και την διάθεση διαφημιστικού χρόνου αξίας 2,6 εκατ. ευρώ προς τον πωλητή της «F – 1» (σύνολο 2,85 εκατ. ευρώ).
Μέχρι το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τον Ιούνιο του ίδιου έτους μεταδίδονται 3 αγώνες (2 επιπλέον είχαν «συμπέσει» σε ημέρες απεργίας, ενώ και για τους 3 που βγήκαν στον αέρα υπήρξε ειδική άδεια της ΕΣΗΕΑ). Τον Ιούνιο, με απόφαση Σαμαρά η ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση βάζει «λουκέτο». Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε με καθεστώς ΑΕ, κανονικά θα έπρεπε ο εκκαθαριστής (Γκ. Μάναλης για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών) να έχει διευθετήσει την εκκρεμότητα του συμβολαίου (αυτού όπως και σε αρκετά αντίστοιχα, στα οποία θα επεκταθούμε τις επόμενες ημέρες) με τον πωλητή των δικαιωμάτων της «F – 1». Όμως, η ιστορία είχε μια διαφορετική, «ομιχλώδη» πορεία…

Τους επόμενους 2 αγώνες, μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το κλείσιμο της ΑΕ τους μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Για το γεγονός αυτό, το ερώτημα «εάν και πώς μεταφέρθηκαν τα δικαιώματα από την κλειστή, και υπό εκκαθάριση, ΕΡΤ στον Alpha;» είναι κρίσιμο και αναμένει απάντηση από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη της εποχής.

Είναι βέβαια σαφές πως το υπουργείο οικονομικών δεν δύναται να κάνει διαγωνισμό μεταπώλησης, ούτε άδεια παραχώρησης χρήσης, αλλά και ούτε να δώσει με το «έτσι θέλω» τα δικαιώματα, καθώς θα επρόκειτο για αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών.

nerit_logo
Στη συνέχεια, ανοίγει η ΔΤ. Από τη «Δημόσια Τηλεόραση», η οποία δεν είχε ούτε άδεια, ούτε καν… ΑΦΜ (!) μεταδίδονται οι αγώνες του πρωταθλήματος της «F – 1» από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και το πέσιμο της αυλαίας της σεζόν στις 24 του Νοέμβρη. Όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο δημόσιο έγγραφο το οποίο να νομιμοποιεί, έστω και τύποις, το «πήγαινε» (των δικαιωμάτων της «Φόρμουλα Ένα» από την κλειστή ΕΡΤ στον Alpha) και το «ματά… ξανά… έλα» (στην ΔΤ).

Σημειωτέον, τόσο στον Alpha, όσο και στη ΔΤ στη συνέχεια, τις μεταδόσεις τις πραγματοποιούν δημοσιογράφοι που ποτέ δεν είχαν σχέση εργασίας, οποιουδήποτε τύπου, με το κανάλι… Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «περαστικοί ήταν, βρήκαν μικρόφωνο και κάθισαν»…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα έγιναν με… προφορικές συμφωνίες, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί και αυτό από τους αρμοδίους. Άλλωστε, με προφορικές συμφωνίες το Κράτος δεν συναλλάσσεται και ο «νοών νοείτω».
Μακάρι δε, να τελείωναν όλα εδώ. Αμ δε…

Η ιστορία δεν ολοκληρώνεται εδώ, καθώς, αφού έχουν γίνει όλα αυτά τα «ομιχλώδη», ο εκκαθαριστής της ΕΡΤ, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, στις 9 Δεκεμβρίου του 2013 «αγοράζει» το χρέος για τη συμφωνία της «F – 1» και το μεταφέρει στην… ΝΕΡΙΤ! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι ουδέν χρέος της ΕΡΤ μπορεί να περάσει στη ΔΤ ΝΕΡΙΤ που δεν αποτελούν συνέχεια της!

Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι άλλο… Η ΝΕΡΙΤ δεν μεταδίδει την «Φόρμουλα Ένα». Τους αγώνες από το Μάρτιο μέχρι και το Νοέμβριο του 2014 τους μεταδίδει πάλι ο… Alpha, χωρίς να έχει γίνει γνωστό επίσημα, εάν είχε υπάρξει κάποια συμφωνία.

Εν κατακλείδι… Τι μένει, μεταξύ άλλων, από αυτή την ιστορία που αναζητά απαντήσεις; Έμεινε το γεγονός ότι η ΕΡΤ έκλεισε και η ΝΕΡΙΤ «αγόρασε» ένα χρέος 2,85 εκατ. ευρώ, χωρίς το προϊόν!

Τα συμπεράσματα για το κατά πόσο η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε με άξονα τη διαφάνεια που έταζαν Σαμαράς και Βενιζέλος, είναι δικά σας…
Το λόγο τώρα πρέπει να έχουν τα ελεγκτικά όργανα και η δικαιοσύνη, καθώς τις υπογραφές και τις εισηγήσεις τις έχουν πραγματοποιήσει άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά… Θα φτάσει άραγε και η ώρα του… λογαριασμού;



Τα έγγραφα – ντοκούμεντα


IMAG4845 

 

IMAG4853
IMAG4854



Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ


IMAG4863 


ΠΗΓΗ : nez.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...