6/2/15

Το τραγούδι της ημέρας... αφιερώνεται σε εκατομμύρια γυναίκες


Σήμερα είναι μια μέρα που η Διεθνής Κοινότητα έχει ορίσει σαν ημέρα μηδενικής ανοχής σε μια "παράδοση" που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του Ισλάμ με θύματα γυναίκες - για την ακρίβεια κορίτσια - αφού υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια υποβάλλονται κάθε χρόνο σε κλειτοριδεκτομή.

Για κάποιους η πρακτική αυτή οδηγεί σε καλή τύχη και κάνει τις κοπέλες καλές μουσουλμάνες, ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι κάποια κορίτσια χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πράξης αυτής είτε από αιμορραγία είτε από τον πόνο και το σοκ, ενώ σίγουρα η ψυχική και σωματική τους υγεία αλλάζει ριζικά.

Η Waris Dirie, ήταν η πρώτη που έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο όλο θέμα με την αυτοβιογραφία της που δημοσίευσε  το 1998 με το πρώτο βιβλίο της με τίτλο Flower Desert. Το βιβλίο έγινε bestseller παγκόσμια και το 2009 γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνίστρια ένα super model από την Αιθιοπία, την Liya Kebede.

Η Waris Dirie γεννήθηκε το 1965 στη Σομαλία, υπέστη τη διαδικασία και κατάφερε να σταδιοδρομήσει σαν supermodel στην Αγγλία, όπου και κατέφυγε για μια καλύτερη ζωή. Το 1987 εμφανίζεται σε ταινία του Τζέιμς Μποντ, ενώ φιγουράρει στα εξώφυλλα πολλών περιοδικών μόδας.
Το 1997 μιλάει σε συνέντευξη για πρώτη φορά για το θέμα της κλειτοριδεκτομής. Μετά τη μεγάλη απήχηση του βιβλίου αλλά και της ταινίας η Dirie αποφάσισε να παλέψει υπέρ της κατάργησης της πρακτικής αυτής εγκαταλείποντας το μόντελιγκ και ίδρυσε το Desert Dawn Foundation, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση σχολείων και κλινικών στη Σομαλία.
Το 2000 ένας σημαντικός καλλιτέχνης, ο Βρετανός Sting έγραφε ένα τραγούδι επηρεασμένος από την κουλτούρα των Αραβικών Χωρών με τίτλο Desert Rose και νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη επιλογή για τη μέρα αυτή...




Πηγή: pathfinder.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...