24/1/15

Αλγόριθμος προβλέπει ποιες ταινίες θα αποδειχθούν «σημαντικές»



Οι πιο ακριβείς προβλέψεις για τις κινηματογραφικές ταινίες που θα αναγνωριστούν ως «σημαντικές» από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου δεν είναι οι κριτικές και τα σχόλια των θεατών. Είναι ένας αλγόριθμος που αναλύει δεδομένα του σινεφίλ δικτυακού τόπου IMDB.com.
H Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αναγνωρίζει τις «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές ταινίες» έπειτα από προτάσεις του κοινού και γνωμοδότηση από μια επιτροπή ειδικών, στην οποία συμμετέχουν σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ανοιχτή επιθεώρηση PNAS, ο αριθμός των εισιτηρίων, οι κριτικές και τα βραβεία Όσκαρ που κερδίζει μια ταινία δεν είναι καλός προγνωστικός δείκτης για ένταξη στη λίστα.

Άριστος προγνωστικός δείκτης είναι αντίθετα αυτό που το IMDB ονομάζει «Συνδέσεις»: οι αναφορές που λαμβάνει μια ταινία από άλλες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και άλλα έργα.

Για παράδειγμα, η κλασική ταινία Ο Νονός του 1972 έχει συγκεντρώσει αναφορές από 1.322 ταινίες και σειρές.

Μεταξύ άλλων, η διάσημη φράση «θα του κάνω μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί» και η μουσική υπόκρουση της βραβευμένης ταινίας. Ο Νονός μπήκε στη λίστα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου το 1990.

Ο αριθμός των αναφορών που συγκεντρώνει μια ταινία σε διάστημα 25 ετών μετά την κυκλοφορία τους προσφέρει ακρίβεια 95% στην πρόβλεψη, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ίλινοϊ.

Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, η εμπορικά αποτυχημένη ταινία του 1971 Γουίλι Γουόνκα & το Εργοστάσιο Σοκολάτας θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στη λίστα των σημαντικών ταινιών.

Πράγματι, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αναγνώρισε την ταινία ως σημαντική τον περασμένο Δεκέμβριο, έξι μήνες μετά την υποβολή της μελέτης στο PNAS.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...