8/1/15

ΜΗ ΦΟΒΟΥ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

 
 
 
Κείμενο: Δημήτρης Αντωνόπουλος


Αν είναι να πέσει κι αυτό το ταμπού, ας πέσει σωστά! Πάει καιρός από τότε που στη βικτοριανή Αγγλία τα μυρμήγκια βουτηγμένα σε σοκολάτα ήταν δημοφιλές σνακ.

Η πρώτη μου εντομοφαγική απόπειρα –τηγανητές ακρίδες σε γαστρονομική έκθεση στο Λονδίνο– δεν ήταν αξιομνημόνευτη. 

Η δεύτερη όμως… Ηταν 29 Αυγούστου 2011 στην Κοπεγχάγη όταν στη σκηνή του MAD εμφανίστηκε ο Βραζιλιάνος σεφ Alex Atala. 

Στα κεντημένα με τατουάζ χέρια του περπατούσαν δεκάδες μυρμήγκια Formica rufa. Οταν έφαγα πέντε-έξι απ' αυτά, κατάλαβα ότι κάτι δροσιστικό και όμορφα ξινό είχε απλωθεί στο στόμα· κάτι ανάμεσα σε lemongrass και ξύσμα λεμονιού με υποψία από τζίντζερ.

Το ίδιο βράδυ έφαγα στο Noma ένα γλυκόξινο σνακ (σάντουιτς από δαντελένιο μπισκότο με «μαρμελάδα» στη μέση)· αυτή ήταν τα μυρμήγκια… Φέτος το καλοκαίρι, μάλιστα, ο René Redzepi παρουσίασε ολόκληρα μυρμήγκια σε βοδινό ταρτάρ· ήταν το «λεμόνι» στο κρέας. Και για να μην έχετε αμφιβολία ότι στο Noma δεν έχουν τον θεό τους, κέρασαν ant gin, τζιν αρωματισμένο με μυρμήγκια.

Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω ξεπεράσει όλα τα ταμπού της εντομοφαγίας.

Μπουσουλάω ακόμη, αλλά δεν σταματάω. Οταν υπάρχουν τόσο νόστιμα έντομα-εδέσματα, αρχίζεις να ακούς και τα επιχειρήματα των οικολόγων. Οτι ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 8,5 δισεκατομμύρια από τα 7 που είμαστε σήμερα... Μην βιαστείτε να απορρίψετε τίποτα!
SOMETHING SWEET
Οταν το γαστρονομικό συμπόσιο MAD προτείνει μια τόσο πληθωρική γεύση όπως η προνύμφη μέλισσας, σαν αφράτο βούτυρο ανακατεμένο με παχιά κρέμα γάλακτος, είναι ώρα να ξανασκεφτούμε τις προκαταλήψεις μας.
Πηγή: hommemagazine.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...