11/1/15

Αυτός ο πιτσιρικάς βγάζει 5.000 δολάρια τη βδομάδα πουλώντας μπισκότα

mpiskota 6

 
mpiskota 2Τις Κυριακές τα πρωινά ο κύριος Κόρι με ένα μικρό βαγονάκι μοιράζει τα μπισκότα του στους δρόμους του Νιου Τζέρσεϊ. Δύσκολη δουλειά. Πέντε χρόνια τώρα. Να χτυπά τις πόρτες από τα κουρεία, τα μαγαζιά, τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Πόρτα πόρτα, να διαλαλεί τη νοστιμιά των σπιτικών μπισκότων και να παζαρεύει τη γεύση τους. Είναι όμως γεννημένος επιχειρηματίας και ξέρει πώς να κινηθεί. Πόσο μάλλον όταν όλα κυλούν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μαμάς.
 
Βλέπετε ο κύριος Κόρι είναι μόλις 10 ετών. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ξεδιπλώσει τις ικανότητες του και να γίνει αφεντικό του εαυτού του. Από την ηλικία των 5 χρόνων για να είμαστε περισσότερο ακριβείς. Η ζωή δεν είναι για να καθυστερείς. Έχει βέβαια και την πλάκα της, όταν τον καλούν σε συνεντεύξεις και προσπαθεί να εξηγήσει στους μεγάλους τα μυστικά των μπισκοτοπωλήσεων. Για κάποιο λόγο όλοι εντυπωσιάζονται. Η Ellen DeGeneres μάλιστα αφού ανέλυσε στην εκπομπή της τα σχέδια επέκτασης της επιχείρησης του, του χάρισε και ένα αυτοκίνητο. «Μοναδικό αυτοκίνητο, είχε γραμμένο πάνω “τα μπισκότα του κυρίου Κόρι”. Είμαι τόσο τυχερός.» θα μας πει όταν με τα πολλά τον εντοπίσαμε.
 
MPISKOTA00
 
mpiskota0
 
Και κάπως έτσι, ανάμεσα σε συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, μαθήματα σχολείου και προσεκτική επιλογή της γκαρνταρόμπας του, μας εξήγησε πως ξεκίνησαν όλα. «Τα πράγματα είναι απλά» μας λέει. «Έκανε πολύ κρύο εδώ και αρχικά σκέφτηκα να βρω ένα τρόπο να βοηθήσω την μαμά μου να σταματήσει να παίρνει το λεωφορείο και να αγοράσει ένα αυτοκίνητο για να μην κρυώνουμε. Στην πορεία βέβαια σκέφτηκα ότι όσα χρήματα θα περίσσευαν θα τα αποταμίευα για να πάω στο κολέγιο. Κατέληξα έτσι να πουλάω ζεστή σοκολάτα έξω από το σπίτι όταν μετακομίσαμε από Bronx το 2009. Ε και η ζεστή σοκολάτα έφερε τη λεμονάδα και η λεμονάδα τα μπισκότα»
Το 2012 η επιχείρησή του έλαβε σάρκα και οστά αν και η νομοθεσία απαγορεύει σε παιδιά να εργάζονται. Πόσο μάλλον να χρησιμοποιούν επαγγελματικές κουζίνες. Η μαμά όμως βρήκε τη λύση. Ψήνει εκείνη τα μπισκότα και αφήνει στον πιτσιρικά να αυτοσχεδιάσει με δικές του συνταγές. Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, με λεμόνι, με ή χωρίς καρύδια. Ό,τι τραβάει η όρεξη του. Το πρόγραμμα του βέβαια είναι κομματάκι στριμωγμένο. «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όμως αν ονειρεύεσαι πολύ και δουλεύεις σκληρά. Εντάξει η αλήθεια είναι ότι βοηθάει πολύ και η μαμά που χειρίζεται τους πονοκεφάλους της δουλειάς. Προλαβαίνω έτσι να πηγαίνω σχολείο, να περνάω καλά και να μην νιώθω ότι κάνω πολλές θυσίες. Το πρόβλημα βέβαια ήταν ότι αρχικά δεν ήξερα να φτιάχνω μπισκότα. Χρειάστηκε να δοκιμάσω πολλές φορές, διάφορες συνταγές μέχρι να καταλήξω στη δική μου. Τα κατάφερα όμως και σήμερα όλες οι σημαντικές μπισκοτο- αποφάσεις είναι δικές μου».
Για να μην τα πολυλογούμε, με αυτά και με τα άλλα σήμερα ο κύριος Κόρι έφτασε να πουλά 5000 μπισκότα κάθε βδομάδα με τιμή πώλησης 1 δολάριο ανά μπισκότο. 
Έτσι μια τυπική μέρα περιλαμβάνει μαθήματα σχολείου, διάβασμα, καράτε και απαραίτητα μια 15λεπτη επιχειρηματική σύσκεψη στο σπίτι. Εντάξει, συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους. Αν δεν ήταν τα οικονομικά εξάλλου ζητήματα των μπισκότων δεν θα κατάφερνε να περάσει τα διαγωνίσματα στα μαθηματικά. Για να μην αναφέρουμε ότι το ψήσιμο, οι δοσολογίες, οι μερίδες και η προσθαφαίρεση υλικών από τα μπισκότα μπορούν να γίνουν τρελές σπαζοκεφαλιές.
 
MPISKOTA8
 
Για να μην τα πολυλογούμε, με αυτά και με τα άλλα σήμερα ο κύριος Κόρι έφτασε να πουλά 5000 μπισκότα κάθε βδομάδα με τιμή πώλησης 1 δολάριο ανά μπισκότο. Οι δουλειές πάνε καλά, η διαδικτυακή σελίδα της επιχείρησης βάζει ένα χεράκι στις πωλήσεις και ο πιτσιρικάς που ονειρεύεται να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Princeton, προς το παρόν δίνει χαρτζιλίκι στη μαμά και ονειρεύεται να έρθει στην Ελλάδα. «Ξέρω ότι έχετε ωραίο φαγητό στη χώρα σας. Θα έρθω μια μέρα. Προς το παρόν έχω δοκιμάσει μόνο τον μπακλαβά. Όταν όμως η επιχείρηση μου γίνει πραγματικά μεγάλη πιστεύω ότι και εσείς θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τα μπισκότα μου. Μην ξεχνάτε ότι έχουν και ένα μυστικό συστατικό. Είναι φτιαγμένα με αγάπη.» θα μας αποκαλύψει.
 
μπισκοτα 3
 
Την ώρα μάλιστα που πολλοί θα έκαναν οτιδήποτε για να εξασφαλίσουν τον μισό χρόνο προβολής στα τηλεοπτικά δίκτυα του κυρίου Κόρι, ο ίδιος δείχνει να μην ανησυχεί για πολλά. Πρόσφατα η επιχείρηση απέκτησε και τον πρώτο μερικώς απασχολούμενο υπάλληλο της ενώ ο επόμενος στόχος του περιλαμβάνει κάτι τελείως διαφορετικό. Τη δημιουργία μιας δικής του κολεξιόν ρούχων γιατί όπως μας αποκάλυψε ” Ο τρόπος που ντύνεσαι αποκαλύπτει τα πάντα. Μου αρέσει να ντύνομαι καλά αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο. Καλή είναι η μόδα, θέλω να διαλέγω τα ρούχα που θα φοράω αλλά το κυριότερο για μένα είναι να φέρομαι καλά στους ανθρώπους και να δίνω αγάπη.” Και μάλλον τα καταφέρνει καλά μιας και οι 39.000 ακολούθοι του στο instagram δείχνουν να συμφωνούν με ότι πει ή κανει. 39.0001 για την ακρίβεια. Από σήμερα. Ένα add εξάλλου σε έναν πιτσιρικά που μου θυμίζει πως είναι να ονειρεύεσαι, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν..
 
πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...