28/11/14

Αυτός ο Μωυσής πολλή φασαρία κάνει

Λίγο πιο πολεμοχαρής, ακόμη πιο διεκδικητικός και μαχητικός φαίνεται πως είναι ο Μωυσής του Ridley Scott.

Η παραγωγή φρόντισε να μας δώσει μία ακόμη κλεφτή ματιά από την πολυαναμενόμενη ταινία Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες. Στο νέο τρέιλερ, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, ο Christian Bale ως Μωυσής αντιδρά στις απαιτήσεις του Φαραώ και με στόμφο δίνει έναν εμψυχωτικό λόγο στους συμπατριώτες του.
Αν δεν με ακολουθήσετε θα εξαφανιστείτε, αν με ακολουθήσετε, θα ελευθερωθείτε, τους λέει σε απλή μετάφραση, που αν και στο πλαίσιο της ταινίας είναι επιβεβλημένο το ύφος, εμένα σαν απειλή μου ακούστηκε.
Το συγκεκριμένο τρέιλερ, ανοίγει την όρεξη και δε θα μπορούσε βέβαια να μην έχει όλα εκείνα τα στοιχεία της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής. Εξάλλου, είτε μιλάμε για έναν θρησκευτικό μύθο είτε για ένα παραμύθι, οι υπερπαραγωγές του είδους θέλουν συνταρακτικές εικόνες καταστροφής και ενός γενικότερου χαμού.

 
Και αυτό ακριβώς προσφέρει απλόχερα ο Ridley Scott, για μία ακόμη φορά. Μέσα στα 90 περίπου δευτερόλεπτα, που διαρκεί το τρέιλερ, βλέπουμε έναν Φαραώ, ναι μεν μεθυσμένο από την εξουσία, δυναμικό και μαχητικό αλλά όχι περισσότερο από τον Christian Bale στο ρόλο του Μωυσή.
Ο Bale δε, έχοντας ένα σχεδόν ειρωνικό ύφος προς τον Φαραώ, σχεδόν αναρχική φιγούρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, γίνεται ο σωτήρας με κάθε κόστος. Κόσμος πεθαίνει αδιακρίτως και μαζικά, οι 7 πληγές του Φαραώ εμφανίζονται με την τεχνολογία στο ..πλευρό τους και η θάλασσα ως πρωταγωνίστρια μίας από τις εκρηκτικότερες σκηνές καταστροφής φουντώνει, ανταριάζεται και εκδικείται.
Με απλά λόγια, η υπόθεση του Μωυσή στα χέρια του Hollywood προβλέπεται συγκλονιστική από άποψη εφέ αλλά μην περιμένετε να μάθετε και ιστορία.


Σόφη Ζιώγου
sziogou@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...