25/10/14

12 Αρχιτέκτονες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο (ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ)

12 Αρχιτέκτονες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)


Πριν συνεχίσω με τους άλλους τέσσερις stars της αρχιτεκτονικής που άλλαξαν και αλλάζουν τον κόσμο μας καθημερινά, θα ήθελα να αφιερώσω ένα κομμάτι αυτού του άρθρου σε μια γενιά αρχιτεκτόνων που δεν είναι και τόσο γνωστοί στη Δύση, αλλά πραγματικά έχτισαν και άλλαξαν έναν κόσμο ολόκληρο, δημιουργώντας μια από της μεγαλύτερες άγνωστες τάσεις στην σύγχρονη αρχιτεκτονική τον Κονστρουκτιβισμό.
Ο Κονστρουκτιβισμός βρήκε έφορο έδαφος στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση τον μεσοπόλεμο και επηρέασε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δημιουργώντας ουσιαστικα την γνωστή στους μυημένους Σοσιαλιστική Αρχιτεκτονική...


Κονστρουκτιβισμό- αρχιτεκτονική

Μεταλλαγή του περιοριστικού όρου. Ο ορισμός της «Ένωσης Σύγχρονων Αρχιτεκτόνων» ( O.C.A)

 • Έμφαση στα λειτουργικά, τεχνικά και κοινωνικά προβλήματα κι όχι απλή έρευνα της μορφολογικής έκφρασης

 • Οργανική ανάπτυξη της ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ αρχιτεκτονικής που γεννιέται μέσα από τις ιδιομορφίες μιας νέας βιομηχανικής κατασκευής μεσώ:

1)    Δημιουργίας μιας νέας τυπολογίας , ικανοποίηση όλων των λειτουργιών της κοινωνικής ζωής και ενότητα του αρχιτεκτονικού οργανισμού.

2)    Καλύτερης δυνατής ποιότητας σε όλα τα στοιχειά και μέρη του συνόλου ανάλογα με τον κοινωνικό και τεχνικό τους προορισμό

3)    Χρήσης των διάφορων ιδιομορφιών , των επιφανειων των όγκων, του εδάφους, της κλίμακας, της υφής, του χρώματος κ.α με δεδομένο οτι τα στοιχεία αυτά είναι συνδεδεμένα με σχέσεις που μεταβάλλονται ανάλογα με τον προορισμό του κτιρίου και τις συγκεκριμένες κατασκευαστικές δυνατότητες

9. Walter Burley Griffin
(24 Νοεμβρίου 1876 - 11 Φεβρουαρίου 1937)

Ο Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν (Walter Burley Griffin)  ήταν Αμερικανός αρχιτέκτονας και αρχιτέκτονας τοπίου, περισσότερο γνωστός για το σχεδιασμό της Καμπέρα, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας. Είναι επίσης γνωστός για την ανάπτυξη της κάτοψης σε σχήμα Γ, τα σκέπαστρα οχημάτων καθώς και για μία προοδευτική χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος.


Επηρεασμένος από το κίνημα των «εξοχικών σπιτιών» που έχει τη βάση του στο Σικάγο, ο Γκρίφιν ανέπτυξε ένα μοναδικό μοντέρνο στυλ. Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του δούλεψε σε συνεργασία με τη γυναίκα του Μάριον Μαχόνι Γκρίφιν (Marion Mahony Griffin). Στα 28 χρόνια της αρχιτεκτονικής τους συνεργασίας, οι Γκρίφιν σχεδίασαν περισσότερα από 350 κτήρια, σχέδια τοπίου και πολεοδομικά σχέδια καθώς και δομικά υλικά, σχέδια εσωτερικού χώρου, έπιπλα και άλλα είδη οικιακής χρήσης.

The Griffin Willoughby Incinerator

The Griffin Willoughby Incinerator


Griffin designed building

Villa Zila

10. Norman Foster

(1 Ιουνίου 1935 - )

Ο Νόρμαν Φόστερ, (Norman Robert Foster, Βαρώνος Φόστερ της Όχθης του Τάμεση
Μέλος του Τάγματος της Αξίας είναι Άγγλος αρχιτέκτονας.
Γεννήθηκε στο Reddish, Στόκπορτ, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Ήταν φυσικά ταλαντούχος, με καλές αποδόσεις στο σχολείο, και έδειξε ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα στις εργασίες του Φρανκ Λόιντ Ράιτ και του Λε Κορμπυζιέ. Εγκαταλείποντας το σχολείο στα 16, εργάστηκε στο γραφείο πόλης Treasurer's του Μάντσεστερ πριν καταταγεί στην βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Αφότου απολύθηκε το 1961, ενθαρρύνεται να παρακολουθήσει την πανεπιστημιακή σχολή αρχιτεκτονικής του Μάντσεστερ. Αργότερα, κέρδισε το Henry Fellowship της αρχιτεκτονικής σχολής του Γιέιλ, όπου συνάντησε τον συνεργάτη του Ρίτσαρτ Ρότζερς και έκανε το Μάστερ του. Ταξίδεψε έπειτα στην Αμερική για ένα έτος και επέστρεψε στην Αγγλία το 1962.


"The Gherkin"

London City Hall

New German Parliament

Viaduc de Millau

11. Zaha Hadid

(31 Οκτωβρίου 1950 - )

Η Ζάχα Χαντίντ (αραβικά: زها حديد, Zaha Hadid, γεννημένη  στη Βαγδάτη του Ιράκ) είναι Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης (deconstruction). Έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.
Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.
Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την "κτηριογλυπτική". Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.
Το στυλ της αρχιτεκτονικής της θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το προσδιορίσουμε με πέντε λέξεις: Οργανική Φυσική, Καινοτόμα Μοντέρνα - Φουτουριστική Ρευστή
The Beko Building
Aliyev Cultural Center, Baku-Azerbaijan

Galaxy Soho
Zaragoza Bridge

12. Rem Koolhaas

(17 Νοεμβρίου 1944 - )

Ο Ρεμ Κούλχαας (Remment Koolhaas) είναι Ολλανδός αρχιτέκτονας, αρχιτεκτονικός θεωρητικός και καθηγητής στην πράξη της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδίου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Γεννήθηκε στις στο Ρότερνταμ. Σπούδασε αρχικά στην ολλανδική ακαδημία κινηματογραφίας, και ήταν έπειτα δημοσιογράφος για το Haagse Post πριν αρχίσει το 1968 να σπουδάζει αρχιτεκτονική στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 1972. Κατόπιν έκανε περαιτέρω σπουδές στο πανεπιστήμιο του Cornell στη Νέα Υόρκη. Ο Κούλχαας είναι πρόεδρος του γραφείου για τη μητροπολιτική αρχιτεκτονική ή OMA, που είχε ιδρύσει μαζί με τον Ηλία Ζεγγέλη, ο οποίος αργότερα αποχώρησε.

CCTV Building
Seattle Central Library
Casa da Música, Porto
De Rotterdam
Αυτοί ήταν και είναι κατά την γνώμη μου οι 12 ΜΑΣΤΕΡΣ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, σίγουρα υπάρχουν τόσοι και άλλοι τόσοι εκεί έξω που αλλάζουν καθημερινά τον κόσμο που μας περιβάλει! 


...Καλή σας διασκέδαση

12 Αρχιτέκτονες Που Άλλαξαν Τον Κόσμο (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΕΚΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ - ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ - ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...